Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Απλή και καθαρή ανάγνωση


Σε εντελώς διαφορετικό ύφος κινείται η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου που ανεβάζει αυτό το καλοκαίρι το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Ρούμελης. Μια απλή και καθαρή ανάγνωση του έργου χωρίς περιττά σκηνοθετικά ευρήματα και άστοχους νεωτερισμούς. Ο θεατής παρακολουθεί τη συνοχή του δραματικού μύθου και κατανοεί πλήρως τα επεισόδια στην αλληλουχία τους καθώς η προτεραιότητα δίνεται στην πιστή εκφορά του κειμένου.
Το λειτουργικό σκηνικό της Λαλούλας Χρυσικοπούλου εξυπηρετεί τις ανάγκες της λιτής σκηνοθεσίας που περιορίζεται στο στήσιμο των εισόδων και των εξόδων των ηθοποιών. Πνοή στη στατικότητα δίνουν οι χορογραφίες που επιμελήθηκε με την αυτοσχεδιαστική της δεινότητα η ταλαντούχα Έρση Πήττα.
Η στεντόρεια φωνή του έμπειρου ηθοποιού Χρίστου Καλαβρούζου τον βοηθάει να ενσαρκώνει τον Προμηθέα με στόμφο και μεγαλοπρέπεια. Ο Βασίλης Κολοβός (Ήφαιστος) και ο Περικλής Καρακωνσταντόγλου (Κράτος, Ωκεανός) ερμηνεύουν με σθένος τις μυθικές μορφές. Ο Θωμάς Βούλγαρης (Βία, Έρμης) πλάθει με άνεση δυο διαφορετικά πρόσωπα ενώ η Γιούλη Τάσιου (Ιώ) δίνει τον καλύτερό της εαυτό σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο.
Στο πλούσιο σε υλικό πρόγραμμα θα βρει κανείς ολόκληρη τη μετάφραση του Παναγιώτη Μουλλά, θεωρητικά κείμενα για το έργο από διάσημους μελετητές καθώς και ένα CD με τη μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη.
Στο σύνολό της, μια φροντισμένη παραγωγή! Σίγουρα έχει το άρωμα του παλιού αλλά αποτελεί ιδανική πρόταση για τον θεατή που κάνει μια πρώτη επαφή με την αρχαία ελληνική τραγωδία.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου
Από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης
Μετάφραση : Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία : Χρίστος Καλαβρούζος
Σκηνικά : Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Κοστούμια : Ελένη Δουνδουλάκη
Μουσική : Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Μουσική διδασκαλία : Ολυμπία Κυριακάκη-Λούκισσα
Χορογραφίες : Έρση Πήττα
Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί : Χρίστος Καλαβρούζος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Βασίλης Κολοβός, Θωμάς Βούλγαρης και Γιούλη Τάσιου
Χορός Ωκεανίδων : Τίνα Αλεξοπούλου, Εύα Βάρσου, Μάρα Βλαχάκη, Μαρία Γίτσα, Ευγενία Δημητροπούλου, Βάσω Καρπούζα, Σιμόνη Κολέντζου, Εύη Μητσοπούλου, Έλενα Μόμτσου, Δήμητρα Φράντζιου και Εύη Φώτου

18/7 Λάρισα, 22/7 Τρίκαλα, 26/7 Θέατρο Φρυνίχου Δελφών, 27/7 Κάτω Καλαβρούζα Χάλκειας, 29/7 Βόλος, 31/7 Ιωάννινα κ.τ.λ.