Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Από το χαρτί στη σκηνή


Νέοι ηθοποιοί που έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση ενός ειδικού μαθήματος υποκριτικής από την Ελένη Σκότη πειραματίζονται πάνω σε κείμενα που προέκυψαν από τις σεμιναριακές συναντήσεις θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη.
Ένα πολύ ενδιαφέρον work in progress, το οποίο έλαβε χώρα στο φουαγιέ του θεάτρου «Επί Κολωνώ» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, άνοιξε δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε νέους συγγραφείς και μια θεατρική ομάδα. Κατά τη διάρκεια του εξάμηνου προγράμματος, το εργαστήριο γραφής απασχόλησαν οι ενότητες : «χαρακτήρες», «σύνθεση», «μονόλογος», «θέμα» και «είδη θεατρικών έργων».
Από τον δεύτερο μήνα, επιλέχθηκε από κοινού ο τίτλος-θέμα «νομίζω πως ένα τετραγωνικό σου αρκεί». Στη συνέχεια, οι σκηνές-ασκήσεις που γράφονταν είχαν ως έναυσμα το «τετραγωνικό». Στον πέμπτο μήνα οι ηθοποιοί δούλευαν σ’ ένα υλικό που είχε διαμορφωθεί με παρόντες στις πρόβες τους συγγραφείς. Η Αλεξάνδρα Παυλίδου έκανε την τελική δραματουργική επεξεργασία, ανέλαβε τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια μιας ολοκληρωμένης παράστασης. Κείμενα διαφορετικού ύφους συνδέθηκαν με εύστοχο τρόπο και η μετάβαση από τη μια σκηνή στην άλλη γινόταν αβίαστα.
Πολλά από τα 19 συνολικά κομμάτια παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως «Η Χοντρή» της Αγγελικής Τριανταφύλλου με την Ιωάννα Τζώρα. Άφθονα κωμικά στιγμιότυπα και ατάκες στο «Φλερτ» της Νίκης Μαστοράκη, στο «Κάτω από τα τραπέζια» της Πολυάννας Καραντζή και στο «Καφές» της Έφης Λατσούδη. Έξυπνο και σαρκαστικό χιούμορ περιέχουν τα σκετς «Ναυπλίου 12» της Βίκυς Μιχοπούλου και «Βραδυνή έξοδος» της Ελένης Μητσάκου, ειδικά το σχόλιο για το devised theater!
Ο ταλαντούχος ηθοποιός Γιάννης Ράμος ξαφνιάζει ευχάριστα με τις μεταμφιέσεις του, τη σκηνική του άνεση και το χειρισμό των εκφραστικών του μέσων. Ρέστα δίνει στο μονόλογο «Μαριάννα Μωραίτη» (γραμμένο από την Αλεξάνδρα Παυλίδου) όπου υποδύεται μια 67χρονη παλαβιάρα γυναίκα που φλυαρεί ασύστολα για χίλια δυο πράγματα προσφέροντας μια από τις πιο απολαυστικές και ξεκαρδιστικές ερμηνείες της βραδιάς.
Στοιχεία που τράβηξαν την προσοχή μας είχαν και το «Φλαμίνγκο» της Βίκυς Θαλασσινού, η «Ληστεία» της Μαρκέλλας Φάνου, η «Δίαιτα» της Αγγελικής Σαΐτη και η «Χαρουπία» της Θεώνης Δέδε.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Νομίζω πως ένα τετραγωνικό σου αρκεί»
Παρουσίαση κειμένων του εργαστηρίου θεατρικής γραφής του Ανδρέα Φλουράκη σε μορφή ζωντανού αναλογίου με ηθοποιούς του studio «Νάμα»
Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια : Αλεξάνδρα Παυλίδου

Δραματουργική επεξεργασία : Μαρία Τρανού
Τους ρόλους ερμήνευσαν οι ηθοποιοί : Γιάννης Ράμος, Βάσια Τραμπούλη, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, Γιώτα Ιωαννίδου, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Γιάννης Τρίμμης, Ιωάννα Τζώρα, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Χαράλαμπος Γιάννου, Μαρκέλλα Φάνου και Ερνέστος Βουτσινός.

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ-ΦΟΥΑΓΙΕ
Ναυπλίου 12, Κολωνός, γέφυρα Λένορμαν, τηλ. 210 51 38 067