Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Ροκάδες στο σαλόνι μας!!!

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, για άλλη μια χρονιά, πέντε θεατρικές ομάδες στεγάζουν τη δουλειά τους στα πλαίσια του θεσμού «Άδειος Χώρος» που έχει για φετινό θέμα «Νεοελληνικά έργα σε πρώτη παρουσίαση». Η ομάδα «Nova Melancholia» παρουσίασε το έργο «Οφηλία/LEGO» σε κείμενο-σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα, η ομάδα «Τσούκου-Τσούκου» ανέβασε την παράσταση «Neon» σε κείμενο-σκηνοθεσία Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, η ομάδα «Θεώρηση» έπαιξε το έργο της Μαίης Σεβαστοπούλου «Το τέλος δε αυτής πικρόν ως αψίνθιον, οξύ ως μάχαιρα δίστομος» ενώ η «Ομάδα των πέντε» θα κλείσει το φετινό κύκλο των εκδηλώσεων με το έργο «Οι πριγκίπισσες που…» της Γιάννας Καφέ που σκηνοθέτησε η συγγραφέας με τη Δέσποινα Μαραγκουδάκη.
Η θεατρική ομάδα «Πείραμα» συμμετέχει στο θεσμό με το ανέβασμα του έργου «Η μπάντα» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Κώστας Δριμυλής. Πρόκειται για την τρίτη δουλειά της ομάδας που ιδρύθηκε το 2003. Έχουν παρουσιαστεί, πάλι σε κείμενο και σκηνοθεσία του Κώστα Δριμυλή, τα έργα : «Η τρομακτική ανακάλυψη του Δρ. Γκάρφενμπουργκ» στο θέατρο Επί Κολωνώ και «Αγάπα με» στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκη. Παράλληλα με το θέατρο, έγινε η παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους με τον τίτλο «Μαρτυρίες», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας και στο Romania Anonimul International Film Festival. Στόχος της ομάδας είναι η παρουσίαση παραστάσεων ελληνικών και όχι μόνο, έργων με επίκεντρο το σύγχρονο άνθρωπο και τα προβλήματα του. Ιδιαίτερη θέση σε αυτές έχουν ποικίλες μορφές τέχνης όπως ο χορός, η μουσική και το τραγούδι. Σαν βασικό άξονα δουλειάς, η ομάδα χρησιμοποιεί τον αυτοσχεδιασμό καθώς τα νέα κείμενα δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια των προβών και αν είναι απαραίτητο διορθώνονται.
Με το έργο «Η μπάντα», η νεανική θεατρική ομάδα θέτει το ερώτημα : «Τι θα κάνατε αν ξυπνούσατε ένα πρωί και βλέπατε στο σαλόνι σας ένα ροκ συγκρότημα;». Ένα συνηθισμένο ανδρόγυνο, που η ζωή του κυλάει ήρεμα, χωρίς περίεργα, παράξενα και αφύσικα πράγματα βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με την ξαφνική εισβολή και μόνιμη εγκατάσταση ενός ροκ συγκροτήματος στο σπίτι τους. Η αστυνομία, που ασταμάτητα καλούν, αδυνατεί να αντιδράσει καθώς έχουν σημειωθεί άλλες 200 καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά. Το ζευγάρι δοκιμάζει διάφορους τρόπους για να διώξει τους απρόσκλητους «επισκέπτες» που κατά διαστήματα σπάνε τη σιωπή και την ακινησία τους για να ερμηνεύσουν κάποιο τραγούδι. Η ανεξήγητη, απρόβλεπτη αυτή κατάσταση φθάνει στο απροχώρητο και η γυναίκα μετά από έντονη διαμάχη με το σύζυγό της εγκαταλείπει το σπίτι, ομολογώντας ουσιαστικά ότι αυτό στάθηκε η αφορμή και όχι η αιτία της διάλυσης της σχέσης τους. Το διαμέρισμα αδειάζει και ενώ από τα υπόλοιπα νοικοκυριά οι μυστηριώδεις φιγούρες έχουν εξαφανιστεί, στο συγκεκριμένο παραμένουν. Η μεσίτρια το δείχνει σε νέους πελάτες και η αποκάλυψη της μικρής αυτής «λεπτομέρειας» όχι μόνο δεν απομακρύνει, αλλά αντίθετα, ενώνει ακόμα περισσότερο τους καινούργιους ιδιοκτήτες που φαίνεται να το διασκεδάζουν κιόλας!
Έξυπνη και πρωτότυπη η ιδέα της σύλληψης αυτής της «σουρεαλιστικής» κωμωδίας που σχολιάζει καυστικά με έναν έμμεσο τρόπο τα αδιέξοδα των σχέσεων, τη μίζερη διάθεση, την έλλειψη ειλικρίνειας, την αδυναμία της επικοινωνίας αλλά και την υποκρισία. Κάποιες δραματουργικές αδυναμίες καθιστούν ασαφείς τις προθέσεις ενός εγχειρήματος που, παρόλο που διασκεδάζει και προβληματίζει ταυτόχρονα το θεατή, δεν είναι ξεκάθαρο ως προς αυτό που επιθυμεί να εκφράσει. Ωστόσο, οι ανατρεπτικές καταστάσεις και τα σκηνικά ευρήματα προκαλούν άφθονο γέλιο. Η ιδιόμορφη συνύπαρξη των ηθοποιών με τους μουσικούς που δεν είχαν απλά θέση ζωντανής ορχήστρας αλλά ενός ρόλου είναι αρμονική και κατόρθωσε να λειτουργήσει. Οι πολύ καλές εκτελέσεις ροκ τραγουδιών επιτυγχάνουν να διαμορφώσουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Η μπάντα» του Κώστα Δριμυλή
Από τη θεατρική ομάδα «Πείραμα»
Σκηνοθεσία : Κώστας Δριμυλής
Βοηθός σκηνοθέτη : Ειρήνη Τριανταφυλλίδη
Σκηνικά : Δήμητρα Κοτσώνα
Κοστούμια : Αθηνά Πουρνάρα
Επιμέλεια κίνησης : Χριστίνα Βασιλείου
Φωτισμοί : Μιχάλης Μπούρης, Παναγιώτης Τσάγκας
Μακιγιάζ : Συμέλα Καλαϊτζίδου
Παίζουν : Αλεξάνδρα Κολέτσου, Παναγιώτης Μαρίνος, Ειρήνη Παπαδημάτου, Θάνος Αλεξίου και Μερσίνη Καϊμά
Συμμετέχει το ροκ συγκρότημα οι «TRAP» που αποτελείται από τους μουσικούς : Άκης Βιντζηλαίος, Άγης Κριμπένης, Στέλιος Νομικός, Γιάννης Δρυμαρόπουλος και Γιάννης Λιανός

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ – Μεγάλη Σκηνή
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ. 210 52 31 131
Από 22 έως 28 Ιουνίου στις 20. 00

1 σχόλιο:

weirdOo είπε...

Bravo nektarie ! kali epitixia ..
exeis tin ipostiriksi mas !
Stauros Skarfaftis
p.r manager
f.s.i. promotions