Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Ο Απόλυτος Έρωτας υπάρχει!

Βαθειά βιωματική, ανελέητα σαρκαστική και άκρως… πειραματική φαίνεται να είναι η μουσικοθεατρική παράσταση «Liebestod» («Ο Θάνατος του Έρωτα») που ανεβάζει υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Θοδωρή Αμπαζή η ομάδα μουσικού θεάτρου «ΟΠΕRA» σε συμπαραγωγή με τη Θεατρική Εταιρεία «Πράξη» στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Η ομάδα πειραματίζεται πάνω στις εποχές του έρωτα : από την άνοιξη της πρώτης επιθυμίας μέχρι το βαθύ χειμώνα της εγκατάλειψης.
Οι νέοι καλλιτέχνες επιχειρούν να κάνουν θέατρο την αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου ν’ απολαύσει τη γλύκα του έρωτα και αντλούν στοιχεία επαναπροσδιορίζοντας τους κλασικούς ήρωες του Σαίξπηρ, Ρωμαίο και Ιουλιέτα. Η παράσταση κάνει αναφορές σε γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ερωτικούς μύθους αλλά και κείμενα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Τέσσερις ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί υποδύονται δύο ζευγάρια που συνομιλούν μέσα από ζωηρές στιχομυθίες ανταλλάσοντας δυνατά πυρά! Ανακριτικές σκηνές ζηλοτυπίας, δυσχερής επικοινωνία, επιπόλαιοι όρκοι αγάπης, πάθος, αλαζονεία, εγωισμός, αδιέξοδο, μοναξιά και… θάνατος.
Liebe στα γερμανικά σημαίνει έρωτας, Tod σημαίνει θάνατος. Η εν λόγω παράσταση εστιάζει στις ακραίες συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσει ο έρωτας με αποκορύφωμα την πράξη αυτοχειρίας, η οποία αντιμετωπίζεται με απίστευτα κυνικό χιούμορ και αιχμηρούς υπαινιγμούς κατά τη διάρκεια μιας σκηνής με σαφή αναφορά στο εμπόριο παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου.
Το σκηνικό αποτελείται από διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά και ένα πελώριο σωρό από χαρτόκουτα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο που μετακινούνται κατά την εξέλιξη του δρώμενου εξυπηρετώντας διαφορετικούς σκοπούς. Κοστούμια από χαρτί και νάιλον, εφήμερα και ασταθή, εναρμονισμένα με τη φυσιολογία του πόθου! Πολύχρωμα κοστούμια με έντονη προσωπικότητα, χιπ-χοπ επιρροές και παραμυθένιες μελωδίες! Ευχάριστη κίνηση και χορογραφία. Αποσπασματική αφήγηση. Επιστημονικά πορίσματα περί ντοπαμίνης και άλλων χημικών ουσιών που εκκρίνονται στον οργανισμό, όταν αυτός ερωτεύεται ή βιώνει την απόρριψη, ακούγονται μετά από τις ερωτικές συνομιλίες των ζευγαριών και λειτουργούν σαν ένα είδος μεταγλώσσας, σαν μια προσπάθεια θεωρητικοποίησης της δράσης, ένας συνθηματικός λόγος που συμπυκνώνει σε συμπεράσματα τα όσα συμβαίνουν και αιτιολογεί τις καταστάσεις δίνοντας πιθανές εξηγήσεις. Τι συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε; Γιατί πληγωνόμαστε, όταν μας απορρίπτουν; Υπάρχει απόλυτος έρωτας; Θα κρατήσει για πάντα;
Σκηνές από μια ταινία μικρού μήκους προβάλλονται ανά τακτά διαστήματα και σχολιάζουν την εν εξελίξει σκηνική δράση ανοίγοντας ένα γόνιμο διάλογο. Η ταινία χωρίζεται σε τέσσερις πράξεις : έρως, βόλτα στο άπειρο, σύννεφα και θάνατος. Σε μια σύγχρονη χαώδη και θορυβώδη μεγαλούπολη που τα πάντα κινούνται σε εξοντωτικούς ρυθμούς, παρακολουθούμε την προσπάθεια δύο νέων ν’ ανακαλύψουν την αλήθεια του έρωτα. Χωρίς καθόλου λόγο, με συμβολισμούς, αλληγορίες και αργών ρυθμών μαγευτικά πλάνα αποτυπώνονται η φθορά της καθημερινότητας, οι δυσχερείς συνθήκες επικοινωνίας, η επιδερμική και επιφανειακή ανάλυση των συναισθημάτων, η αδυναμία προσέγγισης και αποδοχής της διαφορετικότητας του άλλου, αλλά και η βαθειά ανάγκη αναζήτησης της απόλυτης ταύτισης και ολοκλήρωσης του ατόμου με το «άλλο του μισό».
Μέσα από λόγο, χορό, μουσική και κινηματογραφικές εικόνες η ομάδα μάς αφηγείται ιστορίες καθημερινής παραφροσύνης. Στοχασμοί, φόβοι, ακραίες συμπεριφορές αλλά και πολύ χιούμορ σε μια παράσταση που βρίσκει την ισορροπία της σε εντάσεις χαρμολύπης. Παρά τις όποιες δραματουργικές αδυναμίες και το γεγονός ότι κάποια στοιχεία δεν αφομοιώνονται πλήρως προς τη δημιουργία ενός ενιαίου ομοιόμορφου αποτελέσματος, πρόκειται για μια αξιόλογη δουλειά .

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Liebestod» (Μια ιστορία για την Ιουλιέτα και τον Ρωμαίο)
Συμπαραγωγή Θεατρική Εταιρία «Πράξη» - Ομάδα Μουσικού Θεάτρου «ΟΠΕRA»
Δραματουργική σύνθεση : Ομάδα «ΟΠΕRA»
Σκηνοθεσία : Θοδωρής Αμπαζής
Χορογραφία : Μαριέλα Νέστορα
Σκηνικά - Κοστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική : «γύρω-γύρω» (Σταύρος Γασπαράτος, Αλέξανδρος Τσιλφίδης) και Θοδωρής Αμπαζής
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου
Δραματολόγος : Έλσα Ανδριανού
Βοηθός σκηνοθέτη : Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Αφήγηση : Μπέττυ Αρβανίτη
Παίζουν : Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Κορωναίος, Νέστωρ Κοψίδας και Δανάη Σαριδάκη
Στην ταινία του Στάθη Αναστασίου τους ρόλους ερμηνεύουν οι Λένα Μοσχά και Γιώργος Κοτσιφάκης

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, τηλ. 210 88 38 727

Δεν υπάρχουν σχόλια: