Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

"Ποιά τον σκότωσε;"


Στο θέατρο «Επί Κολωνώ», διοργανώνεται από φέτος –και με τη φιλοδοξία να γίνει θεσμός –ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων με χαρακτήρα showcase ανοιχτό στο κοινό. Ο τίτλος «Off-off Athens» θέλει να υποδηλώσει όχι μόνο τον φυσικό τόπο διεξαγωγής του, σε ένα δηλαδή off-off theater όπως η σκηνή του φουαγιέ, αλλά και τον καλλιτεχνικό τόπο στον οποίο ανθίζει η δημιουργικότητα των νέων καλλιτεχνών. Σε ένα χώρο εκτός της καθιερωμένης αθηναϊκής πραγματικότητας. Από τις 21 ομάδες που λαμβάνουν μέρος, είδαμε και κρίναμε τις παραστάσεις των ομάδων «P. V. Pro» και «Κινούμενη Άμμος».
Μετά το περσινό θεατρικό έργο «Το καζίνο της γιαγιάς Κασσιανής» που έλαβε χώρα στο θέατρο «Παραμυθίας», η καινούργια παραγωγή της ομάδας «P. V. Pro» ξαφνιάζει και προκαλεί ποικίλες γνώμες και αντιφατικά σχόλια.
Βίαιο, τολμηρό, προκλητικό, ανελέητα σαρκαστικό και απροκάλυπτο, το «Slip and Tanga» της Στέβης Κούβαρη-Μπουζιάνη ακροβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στο δραματικό και στο κραυγαλέα κωμικό στοιχείο, κρύβοντας μια ιδιόρρυθμη λυρική μελαγχολία. Ο Δημοσθένης (Γεράσιμος Κρητικός), ιδιοκτήτης ενός μπαρ, ασελγεί πάνω σε κούκλες και δολοφονεί ιερόδουλες. Η Λίτσα Μανίτσα (Εύα Δήμου) τον εκβιάζει. Η Λουκία, θεία του Δημοσθένη (Μίρνα Μηλιώνη) διαμεσολαβεί. Όμως, η εμφάνιση της Πηνέλοπας Κρούζα (Νίκος Αποστολίδης) φέρνει τα πάνω-κάτω.
Η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας, το άσεμνο λεξιλόγιο των περιθωριακών ηρώων, η ακραία πορεία των καταστάσεων και η σκοτεινή underground ατμόσφαιρα του μπαρ φέρνουν στο νου μας το αταξινόμητο και αντισυμβατικό θεατρικό σύμπαν του σκιτσογράφου Copi (Buenos Aires 1939-Παρίσι 1987). Η σχεδόν «σουρεαλιστική» μαύρη κωμωδία διαπραγματεύεται τα πεδία της σεξουαλικότητας αλλά και το φόβο του θανάτου με συμβολικά στοιχεία, ανατροπές οι οποίες πυροδοτούν τη δράση και κυνικό χιούμορ που αγγίζει τα όρια της χοντροκοπιάς και του χυδαίου.
Άστοχες οι αναφορές στην επικαιρότητα με κίνδυνο αλλοίωσης του λόγου που συντάχθηκε με σύνθετη και συνειρμική βαρύτητα. Πληθωρικές οι ερμηνείες των ηθοποιών. Η διακόσμιση του χώρου με ντυμένες κούκλες βιτρίνας bimbo, το goth μακιγιάζ, οι περούκες και η υποφωτισμένη σκηνή του μπαρ διαμορφώνουν την κατάλληλη αισθητική.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Slip and Tanga» της Στέβης Κούβαρη-Μπουζιάνη
Από την ομάδα «P. V. Pro»
Σκηνοθεσία : Στέβη Κούβαρη-Μπουζιάνη
Μουσική επιμέλεια : Tommie Bouzianis
Τους ρόλους ερμηνεύουν : Μίρνα Μηλιώνη, Εύα Δήμου, Γεράσιμος Κρητικός και Νίκος Αποστολίδης