Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Μυρωδιές και θύμισες...


Μια εναλλακτική πρόταση τράβηξε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μας χάρη στην πρωτοτυπία της σύλληψης της (τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα) και το γόνιμο πειραματισμό που προέκυψε μέσα από την υλοποίηση της. Πρόκειται για τη site-specific performance που παρακολουθήσαμε την περασμένη σαιζόν στο χώρο της Ανοιχτής Αγοράς της πολυφυλετικής Κυψέλης στη Φωκίωνος Νέγρη, στη συνέχεια συναντήσαμε σε διάφορους σταθμούς το καλοκαίρι ενώ ελπίζουμε ότι οι παραστάσεις της θα συνεχιστούν και φέτος το χειμώνα.
Ο «Αραβο-ισραηλινός τσελεμεντές» του Ρόμπιν Σόανς στηρίζεται σε αληθινές μαρτυρίες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που βιώνουν την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση. Μια σύγκρουση που έχει πάρει απάνθρωπες διαστάσεις με την ανέγερση ενός τεράστιου Τείχους, το οποίο έχει κομματιάσει τη Δυτική Όχθη και έχει κάνει αβίωτη τη ζωή των πολιτών. Πρόσωπα με διαφορετική καταγωγή, κουλτούρα και πεποιθήσεις, από την Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμ, τη Ραμάλα, το Τελ-Αβίβ, διηγούνται την ιστορία τους και μαγειρεύουν ζωντανά, επί σκηνής, τη δική τους συνταγή. Μια χριστιανή Παλαιστίνια παπαδιά, ένας Εβραίος οδηγός λεωφορείου που υπέστη μια επίθεση αυτοκτονίας, μια Παλαιστίνια μάνα με ένα γιο μάρτυρα και έναν άλλο κλεισμένο πιθανόν στη Γάζα, ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που συγκατοικεί στο Τελ-Αβίβ, μια Αμερικανο-Εβραία που μετανάστευσε στο Ισραήλ, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Παλαιστίνιων και πολλά άλλα πρόσωπα ζουν, ονειρεύονται και…ετοιμάζουν νοστιμιές! Στο τέλος του πρώτου μέρους, οι θεατές γεύονται από τα φαγητά που ετοίμασαν οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια του έργου!
Τα λόγια των Παλαιστινίων μπλέκονται με αυτά των Ισραηλινών σε μια κοινή πορεία πλεύσης, μια πιθανή αλληλοκατανόηση για την κοινή μοίρα, μια απόπειρα για ειρηνική συμβίωση, μια απεγνωσμένη προσπάθεια κατάσβεσης του μίσους. Πολιτική, φαγητό, χιούμορ, αγωνιστικότητα, φόβος αλλά και απρόσμενη χαρά υφαίνουν το δίχτυ μιας δύσκολης συνύπαρξης με φόντο την πολιορκία του Ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ.
Ένας θίασος συνόλου, όπου 7 ηθοποιοί υποδύονται 24 ρόλους, ανταποκρίνεται με πλήρη αφοσίωση στο ενδιαφέρον αυτό πείραμα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Αραβο-Ισραηλινός τσελεμεντές» του Ρόμπιν Σόανς
Σκηνοθεσία : Κυριακή Σπανού
Σκηνικά : Μάρθα Φωκά
Κοστούμια : Σάντρα Στεφανίδου
Μουσική : Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί : Χριστίνα Θανάσουλα
Βίντεο : Μανώλης Παπαδάκης
Τους ρόλους ερμηνεύουν : Ντόρα Σιμοπούλου, Μανώλης Γιούργος, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Βίλη Σωτηροπούλου, Χάρης Φλέουρας, Θανάσης Χαλκιάς και Σαμψών Φύτρος