Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Κανείς δεν είναι κανενός


«Θέλω όλα όσα δε γίνονται
Θέλω μια αγάπη που δεν πεθαίνει ποτέ
Θέλω εσένα εδώ και τώρα
Θέλω να μ’ αγαπάς για πάντα
Θέλω αφελή happy end»

Το «Από εδώ και πέρα μόνο Χάπι Έντ» παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο 2008 στη σκηνή «Μικρή Χώρα» του θεάτρου Χώρα. Φέτος συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ» από τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Γοητευτική, τρυφερή, συγκινητική, ανθρώπινη…Η παράσταση που έστησε η Γεωργία Μαυραγάνη μας κερδίζει από το πρώτο λεπτό με το ανεπιτήδευτο ύφος της και την παιχνιδιάρικα ρομαντική της διάθεση. Βασισμένη στη νουβέλα του Truman Capote «Breakfast at Tiffany’s» αλλά και στην ομότιτλη ταινία του Blake Edwards, διαμορφώνει μια δική της εκδοχή δίνοντας ένα τόνο αισιοδοξίας ιδιαίτερα στο φινάλε.
Ο Truman Capote, δημοσιογράφος και μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και εκκεντρικές μορφές της αμερικανικής λογοτεχνίας, έφτιαξε το 1958 το πορτρέτο της ανεξάρτητης και ατίθασης Holly Golightly. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη, στο Upper East Side του Μανχάταν στη δεκαετία του ’40. Μια σαγηνευτική γυναίκα και ένας ανερχόμενος συγγραφέας αναζητούν την ευτυχία μέσα από το κυνήγι του χρήματος. Κυνισμός, ματαιοδοξία, ανεκπλήρωτοι πόθοι και όνειρα γεννούν ερωτήματα για τον έρωτα και την ιδανική του μορφή.
Δύο ηθοποιοί (Βάσω Καβαλιεράτου-Αντώνης Ντουράκης) υποδύονται το ζευγάρι και ένας αφηγητής-κομπέρ (Χρήστος Θεοδωρίδης) όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα. Συντονισμένες κινήσεις, γρήγορες εναλλαγές σκηνών, ζωηρές ερμηνείες, κεφάτη ατμόσφαιρα.
Η ζωντανή μουσική από την ορχήστρα και τα τραγούδια που ερμηνεύει η Σοφία Σαρρή διευκολύνουν τη θεατρική αυτή μεταφορά στην αφήγηση των επεισοδίων της πλοκής γεμίζοντας τα κενά ή τις μεταφορές από τον ένα τόπο δράσης στον άλλο.
Λιτά και κομψά τα σκηνικά-κοστούμια που έφτιαξε ο Βασίλης Μπαρμπαρίγος. Το ασπρόμαυρο σκηνικό παραπέμπει στα black and white parties του Truman Capote. Το πορτοκαλί στο τηλέφωνο και στη γραφομηχανή, ως βιομηχανικό χρώμα, παραπέμπει στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες (call girl-συγγραφέας). Το μωβ στο party και στο φόρεμα της τραγουδίστριας «πενθεί» τις sic βραδιές εκείνης της εποχής. Ευφάνταστη και λειτουργική η ιδέα του σκηνικού χώρου-μπανιέρα!

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Από εδώ και πέρα μόνο Χάπι Έντ»
Σκηνοθεσία : Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά-Κοστούμια : Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Φωτισμοί : Γιώργος Φακούρας
Βοηθός σκηνοθέτη : Νίκος Λύρας
Επιμέλεια κίνησης : Χρήστος Θεοδωρίδης
Ζωντανή Ορχήστρα : Μάνος Ροβίθης (live electronics-κιθάρα) και από το συγκρότημα «night on earth» που αποτελείται από τους Κωστή Ζουλιάτη (πιάνο) και Σοφία Σαρρή (φωνή)
Τους ρόλους ερμηνεύουν : Αντώνης Ντουράκης, Βάσω Καβαλιεράτου και Χρήστος Θεοδωρίδης

ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν, Κολωνός, τηλ. 210 51 38 067
Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη 21.15