Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Με τη γυναίκα του...φίλου μου!


Στο θέατρο «Πόρτα» παρουσιάζεται η κωμωδία των Georges Feydeau- Maurice Desvallieres «Ξενοδοχείο ο παράδεισος» (1894), μια φαρσοκωμωδία με τη χάρη της ελαφράδας, της σβελτάδας των ρυθμών της και τη φρεσκάδα του χιούμορ της. Και στο έργο αυτό, ο συγγραφέας εστιάζει στις εξωσυζυγικές και παράνομες σχέσεις μέσα από τυποποιημένους χαρακτήρες, προσωπεία γκροτέσκο, κλοουνίστικα καμώματα, μιμικές, γκριμάτσες, λάτσι, χονδροειδείς εκφράσεις, φαιδρές χειρονομίες και πράξεις. Ανικανοποίητοι σύζυγοι αναζητούν εκδίκηση και καταφεύγουν στην απιστία. Δύο ζευγάρια φίλων, οι Μπαγιατέ και οι Περλέ, κερατώνουν ασύστολα ο ένας τον άλλο δημιουργώντας απαγορευμένους δεσμούς ενώ στις ερωτοδουλειές τους αναμειγνύονται άθελά τους τρίτα πρόσωπα που παρά την αθωότητα τους καλούνται να υποστούν τις συνέπειες μιας απίστευτης παρεξήγησης που στήνεται ένα βράδυ σ’ ένα ξενοδοχείο. Στις σκάλες, στους διαδρόμους και στα δωμάτια συναντιούνται λάθος πρόσωπα τη λάθος στιγμή και το ένα ψέμα φέρνει μοιραία το άλλο. Τα μπλεξίματα, οι ανατροπές των καταστάσεων και οι απρόβλεπτες εξελίξεις τους, διευκολύνουν τους φταίχτες όχι μόνο να μην πληρώσουν το κρίμα αλλά να βγουν και από πάνω.
Από τα δωμάτια του κακόφημου ξενοδοχείου παρελαύνει μια σειρά από τύπους που προκαλούν ευτράπελα και ξεκαρδιστικά κωμικές καταστάσεις. Μια ερωτομανής υπηρέτρια παρασύρει τον άβγαλτο και άπειρο νεαρό του σπιτιού ο οποίος έχει όλη μέρα το μυαλό του στα βιβλία και τις σπουδές του. Ένας πατέρας -που κεκεδίζει όταν βρέχει και χάνει τη μιλιά του όταν ρίχνει κεραυνούς- συνοδευμένος από τις τρεις κόρες του, διαδοχικά η μια πιο ψηλή από την άλλη, άριστα εκπαιδευμένες στην υπακοή και ντυμένες ομοιόμορφα με ροζ κοτσιδάκια και λουλουδιαστά φορέματα, βρίσκει κατάλυμα σ’ ένα στοιχειωμένο δωμάτιο. Στην υπόθεση εκτός από τον πανούργο ξενοδόχο και το ξεφτέρι βοηθό του, περιπλέκεται και ένας αδέξιος αστυνόμος που προσπαθεί να επωφεληθεί από την κατάσταση προκειμένου να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο του!!
Απολαυστικές στιγμές χαλάρωσης, γέλιο «πρωτόγονο», χωρίς σκέψεις και αναστολές μας χάρισε η παράσταση. Ρέουσα και άμεση η μετάφραση του Σταμάτη Φασουλή. Λειτουργικός, για το κρυφτό και τα σκανδαλιάρικα παιχνίδια των ηρώων, ο ευρύχωρος σκηνικός χώρος που διαμόρφωσε ο Γιώργος Πάτσας. Κεφάτες ερμηνείες, γρήγοροι ρυθμοί, ζωηρή μουσική απέδωσαν τη γαλλική, ελαφρώς ειρωνική και χιουμοριστικής διαθέσεως φινέτσα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
"Ξενοδοχείο ο παράδεισος" των Georges Feydeau-Maurice Desvallieres
Μετάφραση : Σταμάτης Φασουλής
Σκηνοθεσία : Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά-Κοστούμια : Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί : Λευτέρης Παυλόπουλος
Διανομή : Γιάννης Μπέζος, Τζόυς Ευείδη, Ναταλία Τσαλίκη, Στέλιος Μάινας, Αλμπέρτο Φάις, Γιάννα Παπαγεωργίου, Τάσος Γιαννόπουλος, Αθηνά Ματσούκα, Μαρκέλλα Παππά, Λήδα Καπνά, Γιάννης Στόλλας, Χρήστος Σπανός και Σπύρος Μεργιανός

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ
Μεσογείων 59, τηλ. 210 77 11 333
Σάββατο 18.30, Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21.30, Κυριακή 20.00