Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Ο δρακουλας...ξαναχτυπά!


Φρεσκάδα, κέφι, ζωντάνια! Νέες θεατρικές ομάδες κάνουν δυναμικά την εμφάνιση τους και τραβούν την προσοχή μας καταθέτοντας πρωτότυπες δουλειές. Στο Θέατρο της Άνοιξης, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση από την ομάδα «Ex Animo» περιμένει τους… ορκισμένους θεατρόφιλους! Η Θεατρική Ομάδα «Ex Animo» ιδρύθηκε την περασμένη χρονιά από μια παρέα νέων ηθοποιών, κατά βάση αποφοίτων της Δραματικής Σχολής «Βεάκη». Οι νέοι αυτοί καλλιτέχνες δουλεύοντας με κέφι και μεράκι μαζί με άλλους συναδέλφους τους ανακάλυψαν κοινούς υποκριτικούς κώδικες, ένωσαν τις δυνάμεις τους, έθεσαν στόχους και με μια ανανεωτική διάθεση απέναντι στα πράγματα, ξεκίνησαν αισιόδοξα με την πρώτη τους δουλειά κερδίζοντας τις εντυπώσεις ιδιαίτερα του νεανικού κοινού. Η αρχή έγινε με την περσυνή σατυρική και αυτοσαρκαστική παράσταση «Sorry, sold out!» που πραγματευόταν την πορεία πέντε ηθοποιών από τη στιγμή που αποφασίζουν ν’ ασχοληθούν με το θέατρο μέχρι την πρώτη τους παράσταση. Το έργο βασίστηκε σε μια ιδέα του Γιάννη Μαργαρίτη, χτίστηκε όμως μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών κατά τη διάρκεια των προβών.
Η φετινή δεύτερη δουλειά της ομάδας έχει να κάνει με μια νέα διάσταση του γνωστού μύθου του Δράκουλα! Ο Μπράμ Στόουκερ μετά το βιβλίο του «Υπό το φως του ηλιοβασιλέματος» και τη νουβέλα «Το πέρασμα του φιδιού» ξεκινάει την έρευνά του για το Δράκουλα, το έργο που τον έκανε γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα. Βασισμένο στο εξπρεσιονιστικό έργο του F.W. Murnau αλλά και σε μεταγενέστερες διασκευές του βιβλίου του Μπραμ Στόουκερ (Δράκουλας), το σκηνικό προϊόν είναι μία χιουμοριστική ματιά πάνω στον γοτθικό τρόμο και το αρχέτυπο του βρικόλακα. Η παράσταση δημιουργήθηκε μέσα από αυτοσχεδιασμούς της ομάδας και ολοκληρώθηκε με την μουσική και τα τραγούδια του Στάθη Δρογώση, ακολουθώντας την εικαστική γραμμή του κινηματογραφικού Nosferatu (1922). Χρησιμοποιήθηκαν και πάλι οι ίδιες πρώτες ύλες και τεχνικές για το χτίσιμο της παράστασης : σώμα, κίνηση, χειρονομία, ήχοι παραγόμενοι από τον ηθοποιό, γκριμάτσες και πολλαπλοί αυτοσχεδιασμοί που κατά τη διάρκεια των δοκιμών τροποποιούσαν διαρκώς την πλοκή. Οι συνεχείς παραλλαγές στο μύθο και στα πρόσωπα δημιούργησαν τελικά μια παρωδία, μια ξεχωριστή κωμική εκδοχή της ιστορίας που διανθίστηκε από εύστοχες μουσικές επιλογές και προκαλεί άφθονο γέλιο στους θεατές.
Έξι νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μαργαρίτη πλάθουν ο καθένας μια φιγούρα του μύθου, έναν ολοκληρωμένο και σύνθετο χαρακτήρα δουλεμένο στη λεπτομέρεια σε μια ενιαία σε ύφος παράσταση που μας υπενθυμίζει τι θα πει ομαδικό πνεύμα και συνεργασία. Μικρά και σύντομα επεισόδια, γρήγορες εναλλαγές σκηνικών και μεταμορφώσεις, ελλειπτικοί και ζωντανοί διάλογοι, αλληγορία, μαύρο χιούμορ και αυτοσαρκασμός μας ταξιδεύουν από τον ένα κόσμο στον άλλο όπου οι ζωές θνητών και βρικολάκων υπόκεινται στην ίδια μοίρα, δανείζονται χαρακτηριστικά οι μεν από τους δε σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι έρωτα, ζωής και θανάτου. Ένα παιχνίδι μεταξύ σοβαρού και αστείου με διάθεση φιλοσοφική…με διάθεση παραμυθένια… Το αποτέλεσμα είναι μια εύρυθμη παράσταση που θα διασκεδάσει πολύ κυρίως τους λάτρεις της βαμπίρ κουλτούρας με τις υπαινικτικές και σκωπτικές αναφορές σε αυτή.
Απολαυστικός ο Δημήτρης Ζωγραφάκης στο ρόλο του Νοσφεράτου. Ο Ζήσης Ρούμπος και ο Παύλος Εμμανουηλίδης χειρίστηκαν με άνεση τα κωμικά εκφραστικά τους μέσα αποφεύγοντας την υπερβολή. Η Κωνσταντίνα Λαδοπούλου και η Φωτεινή Τιμοθέου έπλασαν με φαντασία και ακρίβεια τις ηρωίδες που υποδύονται. Την παράσταση όμως «κλέβει» η Ροζαμάλια Κυρίου με τον κακομούτσουνο βρικολάκο Ίγκορ, μια φιγούρα καρτούν που πλάθει με το σώμα της και υποστηρίζει με ένα ιδιάζοντα φωνητικό τονισμό.
Ευφάνταστα τα κοστούμια που έφτιαξε η Ισαβέλλα Μαυρή! Σε απόλυτη σύγκλιση με τους εξαιρετικούς φωτισμούς του Γιάννη Μαργαρίτη, η μουσική και τα τραγούδια του Στάθη Δρογώση συμπληρώνουν το σκηνικό εγχείρημα στις λεπτομέρειες του, οδηγώντας τελικά σε μια άρτια παράσταση, στην οποία κυριαρχεί το έξυπνο χιούμορ και το αβίαστο γέλιο των θεατών. Η Ομάδα «Ex Animo» φιλοδοξεί να εξελιχθεί σ’ ένα εργαστήρι δημιουργικού υποκριτικού μετασχηματισμού του άδειου χώρου, σ’ ένα πολυποίκιλο θεατρικό σύμπαν και οι μέχρι τώρα επιλογές της την έχουν δικαιώσει.



Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Νοσφεράτου Διδόντικους» από την ομάδα «Ex Animo»
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Κοστούμια: Ισαβέλλα Μαυρή, Ζήσης Ρούμπος
Μουσική-Τραγούδια : Στάθης Δρογώσης
Φωτισμοί : Γιάννης Μαργαρίτης
Παίζουν: Δημήτρης Ζωγραφάκης, Ροζαμάλια Κυρίου, Κωνσταντίνα Λαδοπούλου, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ζήσης Ρούμπος, Φωτεινή Τιμοθέου

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
Γερμανικού 20, Κεραμεικός, τηλ. 210 52 38 870

Δεν υπάρχουν σχόλια: